Ahoj. Tak jak jsem slíbil, zakládám speciální vlákno o naší cestě kolem světa. Není cesta kolem světa, jako cesta kolem světa... (Obkroužit to vrchem umí každý druhý :D)...Proto jsme si s mou drahou polovičkou stanovili určitá pravidla: 1) Urazit cestu v délce min. obvodu zeměkoule, cca 40 075km 2) Přeletět rovník 3) Pokořit obratník raka a kozoroha 4) Dojít za severní polární kruh 5) samozřejmě nultý poledník a skok v čase nad tichým oceánem ;)  6) pak jsou tam další dílčí úkoly tipu množství použitých dopravních prostředků, dostat se do klubu 10tis. atd... Termín: duben 2024 Délka: 23-31dní (může se změnit) Cena: co nejnižší, ale uvidíme... Předpokládaná trasa: Praha- Vídeň- Abu Dhabí (Dubaj)- Male- Singapur- Bangkok- Kuala Lumpur- Sydney- Auckland- Cook Islands- Papeete- San Francisco- New York- Reykjavík- Praha  Už máme 4 letenky (v dalším příspěvku). Více najdete v tomto vláknu: jak se cesta tvoří, jaké letenky a proč kupujeme, kde máme stop-overy, proč nemůžeme některá místa vynechat.... "Cíl" cesty je cca v půlce na ostrově Aitutaki :)        .

Cesta kolem světa 2026

Založil ve fóru Obecně o cestování letadlem

Co máš v plánu v Tokiu?

0 Citovat

Láká mě vidět něco futuristického. Chci vidět trochu jiný svět, nasát atmosféru. Mam rád mrakodrapy, neony, neobvyklé věci. Láká mě stará japonská architektura, ale i gastro. Zatím jsem směr východ byl v Bangkoku, Singapuru, Kuala, Hongkongu a Taipei. Ale předpokládám, že tohle bude něco, co si nedokážu představit, nebo mě to minimálně překvapí. Zatím není nic konkrétního. Ale nechci tomu dat více jak 3 dny (delší zastávky ve městech mě většinou fyzicky likvidují 😀).

2 Citovat

Tak jsem koukal, že politická situace ve světě nám zajišťuje rychlou cestu kolem světa od Lufthansy na zpáteční letenku do Tokia. Aktuálně LH716 a LH717 “oblétají”zeměkouli. 

BTW: Koupil jsem třetí segment (Tokio NRT- Honolulu) v eco u ANA za míle (v C to bohužel u LH nejde). Takže se mi asi splní ta a380 :)

img-7231.jpg
img-7232.jpg
img-7234.jpg
img-7235.jpg

3 Citovat

Kráása, a hlavně tahle A380 je nádherná želvičkováá, už mám model doma, v dubnu nás to čeká taky.

Chtěli jsme taky původně obletět celou zemplacku, vyvézt tatíka na narozeninový výlet pořádný, ale nakonec jsme koupilu zpátečku do Tokia a z tama si uděláme výlet na Oahu na týden. Ty se tam jak dlouho zdržíš? Nějaké plány tam?

1 Citovat

@Michaela:

Variant je více, ale zatím jsou 2 hlavní.

1 ) Honolulu (max 3 dny na pláži a relax)-> Auckland-> Santiago de Chile-> Cusco (vystup na Machu Picchu)-> Evropa asi přes Madrid domů…

2 ) Honolulu->  (až do soboty, treky, koupání)-> Tahiti (létá pouze 1x týdně) -> Bora Bora -> USA -> Evropa

Druhá varianta je velmi málo pravděpodobná.

Pořád hledám zajímavý způsob, jak se dostat přes Pacifik a program po cestě.

Včera mě napadlo obětovat 1 ze 3 dní v Tokiu na výstup na Mt. Fuji 😀( Pico de Teide jsem dal za noc, tak by tohle snad šlo za den 😂 )

0 Citovat

Výstup na Fuji během dne nahoru a dolů se stihne snadno, ale jestli to myslíš včetně dopravy z Tokia a zpět, tak to teda nevím.

0 Citovat

Představa hodně na hrubo je přespat v Gotemba, pak bus pod kopec a vylézt Subashiri trail. Seběhnout po Fujinomiya trail + bus a jet z Fuji Shinkanzenem zpět do Tokia. Případně naopak. Ale je to jen úvaha, když to bude nesmysl, tak se na to vyprdnu.

0 Citovat

V Pacifiku je celkom dobrý prestupný bod Nadi na Fiji s viacerými dopravcami rôznymi smermi

0 Citovat

Mně spíš děla problém jak se dostat přes Pacifik na východ. Nejlépe do jižní Ameriky a hledám nějaký trik jak to prolevnit. Létá to do Santiaga z Aucklandu, Sydney a Melbourne. Přímo z těchto měst je to nejdražší (17-35tis.). Levnější je to s přestupem z přilehlých měst (např. Sydney-> Melbourne-> Santiago je o trojku levnější než Melbourne-> Santiago 😀). A samozřejmě nejlevnější je to do jižní Ameriky přímo z Havaje přes USA a např Panamu 😀

Zatím je nejlepší cena za trasu Havaj->Sydney(JETstar)-> Melbourne-> Santiago  (LATAM). To by se dalo celé v ideálním případě pod 20… 

Bohužel si v této oblasti nelze pomoct mílemi z Miles&More…

0 Citovat

Momentalne jsou nejake blokady a problemy s pouzitim vlaku do Aguas Calientes, i s tim turistickym autobusem z Aguas Calientes ke vstupni brane do arealu Machu Picchu. 
Lze se tomu vsak vyhnout pesimi pochody od Hidroelectriky (asi 10 km za 2 hodiny) a zpet. A pak i pesim vystupem a sestupem po dlouhych schodech (dalsi 2 hodiny tam a 2 hodiny zpet).

Snad uz se tyto zmatky pristi rok 2026 nebudou opakovat. Alternativne muzes zvolit navstevy nemene zajimavych lokalit jako treba Choquequirao nebo Kuélap.

1 Citovat

Ahoj.

Měl jsem volný víkend, takže bylo na čase se posunout v plánování. Bohužel samé špatné zprávy:

Jižní část Pacifiku nejde přeletět za míle (ani se statusem, prostě nevypisují award sedačky na všech segmentech (Latam, Qantas, Air New Zeland)).

JetStar nebude již létat Honolulu- Sydney, tzn. jednosměrka 12tis. plus.

Takže jsem na horké lince zrušil award let z Tokia do Honolulu a koupil jiný za cash.

Aktuálně je plán takto:

Pevný termín je 11.7.-26.7

11.7.:   LH, Praha-Frankfurt- Tokio, 747-8 First award,  7200 ,- (+míle MM) koupeno

-12.7.- 13.7.: Kjóto, nebo Mt. Fuji

Šinkansen

-14.7.-15.7. .: Tokio

15.7.: Fiji Airways, Tokio- Nadi, a330-300 eco,  4300 ,-  koupeno

-16.7.- 20.7.: Fiji

20.7.: Air New Zeland, Nadi- Auckland, eco cca  5800 ,-

-20.7.-21.7.: Auckland

21.7.: Latam, Auckland- Santiago- Lima, eco cca  13000 ,-

-21.7.-22.7.:  Lima

22.7.: Latam, Lima- Cusco, eco cca 900 ,-

22.7.: Cusco- Machu Picchu, vlak cca 2200,-

-22.7.-24.7.: Machu Picchu Pueblo (23.7. na kopec)

24.7.: Bus zpět do Cusco

-24.7.-25.7.:  Cusco

25.7.: Avianica/ LH, Cusco- Bogota- Frankfurt- Praha, award  business

6800 ,- (+MM míle)

(není pevně dané), ale 26.7., v noci, bych byl rád v Praze.

Krom koupených, je pevný termín v Cusco a Machu Picchu. Rád bych zachoval i datum letu Auckland- Santiago- Lima (ještě je varianta Sydney- Santiago- Cusco, cca +3000,-, samozřejmě z Nadi bych letěl do Sydney). 

Pro zajímavost, na tomto letu budu v cíli dříve, než odletím.

PS.: samozřejmě zde nepíšu časy, ale dost s časy odletů pracuji, stejně tak s výběrem sedaček, dopravou v destinacích atd.

Celkem za letenky cca 38.000 ,- (+ 190.000 MM miles)

0 Citovat

Machu Picchu Pueblo: mít to takto uprostřed (22.7.-24.7.) je velmi bezpečné z hlediska přípojů, ale pokud vše vyjde, budeš se tam už nudit. Vstupy jsou nyní na přesně dané sloty a pokud máš dopolední, po poledni jsi v pueblo a tam není co dělat. Jen horké prameny na kopci a tam možná už zajdeš po příjezdu vlakem.

1 Citovat

Bohužel pokud bude varianta letu Auckland- Santiago- Lima , tak přiletím z Limy do Cusca dopoledne. Pojedu odpoledním vlakem 22.7. ve stejný den do Puebla, kam přijedu už za tmy.

23.7. dopoledne Machu Pichu, odpo Pueblo a 24.7. ráno pěšky do Hidroelectrica + Bus do Cusco.

Ve variantě letu Sydney- Santiago- Cusco budu 21.7. pozdě večer v Cusco a mohu s tím pak pohejbat.

0 Citovat

Pokud myslíte tím Pueblem Aguas Calientes, tak tam bych se zdržoval co nejmíň. Je to jako neperuánská pěst na oko, Disneyland v Posvátném Údolí.

Ale pokud jsou teď vstupenky do Machu Picchu jen na dané okruhy, tak tam asi už nelze zůstat celý den, vylézt na Huayna Picchu a Huchuy Picchu, zajít k Templo de la Luna nebo k Puente Inka, jako to bylo možné například v roce 2005.

1 Citovat

Ahoj.

Skromný dotaz.

Doporučíte nějaký hodně pěkný ostrov a ubytko na Fiji vzdálený tak do 2-3hodin od hlavního ostrova. Na 3-4 noci. Nejlépe tak do 7tis./pokoj noc. Přílet do Nadi bude brzo ráno a odlet si zvolím jak chci. Hodně pěkná pláž, nemusí to být nějaký luxus, ale musí být čistý a opravdu dobře hodnocený :) Jako umím si to srovnat na Booking, ale jde mi i o opravdu pěkné a dobré místo.

dík

0 Citovat

My byli Mantaray Island Resort a spokojenost:  https://www.booking.com/Share-tl8SQRc 

1 Citovat

Tak jsem dnes zařval na peníze a koupil letenku od Latam na 20.7. v routingu Auckland- Santiago- Lima za 13200,-

Jsou to šílené peníze. Navíc samotný segment Auckland- Santiago by stál 15700,-. Bohužel jinak to v této části světa nejde.

Na Fiji jsem na 4dny a 3 noci vybral Octopus resort na ostrově Waya.

Vtipná je nabídka dopravy na ostrov. Buď jejich loď za cca 2200,-, nebo veřejný katamarán za 2200,- nebo vrtulník za 8000,- 

1 Citovat

Teoreticky by to podle pravidel MM melo byt prave v AUS, NZ a Oceanii (a mezi temito regiony) hodne vyhodne a levne za mile - protoze to maji myslim jako jeden velky region a poplatky jsou relativne nizke a mil to žere málo. Ale v praxi asi realne vubec awardy nevypisují? On line to nejde zkusit, pres call Te odmitli? 

0 Citovat

Řešil jsem to na více místech včetně linky a zjištění je takové, že vůbec nevypisuji awardy pro nikoho. Jinak by to bylo za 40tis MM v eco a 70MM v C. Pozitivní je, že mi zbyde dostatek mil, abych vymyslel kudy z Cusca/Limy do Evropy v něčem co za to bude stát. Nekdo nějaký nápad?

0 Citovat

Kdybys to chtěl mít zajímavější - za míle by se mělo dát dostat z GRU přes Afriku do Evropy. Všechny aerolinky jsou pod Star Alliance, tak by to mělo jít v rámci Miles&More:

ADD - Etihad, tam by mohla být i pěkná byznys třída (taky létají z Ria a Aires)

JNB - South African Airways - ti měli na krátkém skoku po Africe v Y fakt dobrý catering. CPT létají taky, ale dálkovky z ní asi ne.

Ještě by v rámci oneworldu měla jít Royal Air Maroc přes Casablanku (CMN). Zase z GRU nebo Ria.

Držím palce.

gru.jpg

1 Citovat

Z Brazilie by to melo jit pres MM mile hodne levne a temer bez poplatku a to i v C (Brazilie asi zakazuje palivove priplatky), plati to jen pri jednosmerce z Brazilie do Evropy (ne obracene a ne pri zpatecce). Nevim, jestli je to tak vyhodne i treba z Peru, mozna se Ti vyplati prelet do Brazilie a jednosmerku koupit az z Brazilie do Evropy pres mile MM. 

1 Citovat

Ahoj. 
Díky za tipy. Zatím mi to vychází nejrychleji a nejlépe s Turkish z Bogoty přes Panamu a Istanbul. Bude tam létat a350 s novou kabinou a asi bych chtěl zkusit ty jejich kuchaře. Blbé je, že z Cusca to budu muset  v pátek samotným letem bez garantovaného přestupu v Bogotě. Ale pokud poletím v sobotu z Bogoty, tak budu mít půl dne v Istanbulu a přiletím po 8 ráno v pondělí a v 9 jsem v kanclu 😂

Ještě na to budu muset kouknout :)

Bohužel do Brazílie to nestíhám, i když těch letu je tam mraky. Léta tam 747-8, bohužel LH. Akorát ta horní paluba je super, ale trochu hlučná.

0